Jedním z nejznámějších bojovníků proti virózám a nachlazením je určitě zázvor. Zázvor je přírodním produktem, který má neskutečné mnoho variant využití.
· Používá se jako lék na chřipku.
· Jako koření do jídel.
· Je součástí směsi koření, kterou známe jako kari.
· Pochvalují si ho i cukráři při své práci.
· Bývá součástí domácích sirupů a marmelád.
Jestliže někomu vadí jeho mírně štiplavá chuť a velice výrazná vůně, může ho přijímat i jinou částí těla. Pokud jste na zimní procházce vymrzli a máte obavu o své zdraví, stačí nastrouhat čerstvý zázvor a přidat si ho do koupele nohou.
Zázvor doma v květináči
Téměř každá bylina je nejúčinnější, když se používá čerstvá. U zázvoru to platí také. Jak to udělat, abychom si mohli vždy jen odříznout část, kterou hned spotřebujeme? Velice jednoduše. Stačí k tomu jen několik málo věcí.
a) Mělčí a širší květináč– kořeny zázvoru rostou horizontálně.
b) Oddenek, který budeme sázet– můžeme koupit ve specializovaném zahradnictví, ale také v normálním supermarketu.
c) Směs substrátu a rašeliny.
Před tím, než zázvor zasadíme, měli bychom ho ponořit přes noc do teplé vody. Zbavíme ho tak pesticidů. Zázvor pak v květináči zasypeme třícentimetrovou vrstvou půdy tak, aby ho ani kousek nekoukal.
Jestliže budeme pravidelně zalévat, uvidíme první klíčky už za několik týdnů. Hlavně nesmíme zapomenout, že zázvor nesnáší zimu a nestojí o mnoho světla. Také nesmíme na zázvor moc chvátat. Než ochutnáme první pěstitelský úspěch, uplyne skoro tři čtvrtě roku. Pak můžeme odhrnout hlínu a kousek oddenku mu odříznout. Jestliže jste netrpěliví a víte, že to tak dlouho nevydržíte, tak mám právě pro Vás jednu radu – zasejte si řeřichu. Ta má zelené lístky už po dvou dnech. A mimochodem – víte, proč zpěvačka Madona vypadá tak skvěle? Pije pravidelně čaj z jednoho kořene. Hádejte, z jakého.