Zásady ergonomie při práci v kuchyni
Pracovní plocha – délka pracovní plochy na kuchyňské lince mezi dřezem a varnou deskou by měla být široká alespoň 80 cm. V těchto místech by pod deskou v dolních skříňkách měly být umístěny zásuvky s noži, vařečkami a dalšími často využívanými nástroji (lis na česnek, škrabky apod.)
Dřez nebo dvoudřez – u malých kuchyní je ideální kruhový keramický nebo antikorový dřez, jestliže však máte na desce více místa, sáhněte raději po dvoudřezu anebo alespoň po dřezu s odkládací odkapávací plochou. Plocha pro umývání se nedoporučuje umístit přímo do rohu, i když to není tak problematické ve srovnání s varnou deskou v těchto místech.
Varnou plochu ne do rohu – ve většině bytů postavených za socialismu se sporáky stavěly do rohu kuchyňské sestavy. Byl to výrazný nešvar, s ním však nebylo možné příliš operovat, neboť šlo zejména o plynové sporáky s pevně ukotveným přívodním ventilem. Vařit v rohu místnosti znamená být značně omezen v manipulačním prostoru, varná deska nebo sporák tedy patří nejlépe uprostřed linky . Měl by mít po obou stranách dostatek volné plochy pro odkládání surovin a nástrojů k vaření. Minimální vzdálenost od rohu se doporučuje alespoň 30 cm. Mějte také na paměti u plynových varných desek, že by neměly stát přímo pod oknem, kdy průvan může uhasit hořící plamen.
Kuchyň je pracoviště – pamatujte na to v souvislosti s odbíháním od dřezu k varné desce a k chladničce. Vzdálenost mezi jednotlivými pracovními body by neměla být příliš velká, ale zároveň byste se neměli cítit v kuchyni stísněně. Ideální je tento trojúhelník pojmout jako součet obvodových stěn v celkové délce 5 – 6 metrů.
Jídelní stůl – kulaté jídelní stoly vyžadují větší manipulační prostor, ačkoliv se mohou zdát na první pohled menší. Do malých kuchyní raději volte stoly obdélníkové, a to tak, aby mezi židlí a pracovní deskou vznikl volný prostor minimálně 1 metr. Pamatujte také na výsuvnou spodní skříň, která může zasahovat až půl druhého metru do prostoru.